Razhod: Ohraniti stike po razhodu?

Kdaj potegniti črto, ko je govora o razhodu?

Vir: Shutterstock

Kaj je razlog za razhod? Življenje nam ves čas prinaša presenečenja. Enkrat sladka, drugič nekoliko bolj grenka. Razhod seveda spada med slednja. Ohraniti stike z bivšim/bivšo ali raje ne?

Verjetno ste že slišali za nič koliko parov, ki so po razhodu ohranili stike in se morda celo bolje razumejo kot kdaj koli prej. Je pa vse skupaj seveda odvisno od razloga razhoda, kot tudi ali morata stike denimo vzdrževati zaradi otrok. Kaj pa pari, ki drugih skupnih obveznosti nimajo? Ohraniti nek nivo komunikacije, ali dobesedno potegniti debelo in neprehodno črto?

Priporočamo: Zakaj je samskih vse več?

Razlog razhoda

Razhod

Če se par razide po dolgotrajnih prepirih, verbalnem ali fizičnem nasilju, potem je bolj ali manj jasno, da želje po nadaljnji komunikaciji tu ne bo. A pari se razidejo tudi iz drugih razlogov. Vsekakor tudi varanje ne bo nič kaj dobrega prineslo k pogovorom in skupnim kavam v prihodnje, vendarle pa smo ljudje sočutna bitja, ki po določenem času odpustimo.

Ne vsi, a delež teh ni tako majhen. Potem pa so tu pari, ki so se imeli na videz odlično, seks je bil izvrsten, zmanjkalo pa je nekaj tistega obveznega “lepila” ki zvezo drži skupaj. Recimo temu globoka ljubezen ali kaj drugega, pač nekaj kar te na čustveni, duševni ravni poveže z nekom, da ne moreš misliti na nič drugega kot nanj ali na njo. Po razhodu takšnih parov ni nič nenavadnega, če se dobivata tudi kasneje, gresta na kakšno kavo in poklepetata. So pa to vsekakor težave za prihodnje partnerje.

Ni prostora za tri – nov partner in razhod

Čeprav takšen “bivši” par dobro ve, da morda nikoli več ne bosta imela kaj več od klepeta in kave, pa tega (skoraj) nikoli ne bo razumel nov partner ali partnerka kateregakoli od njiju. Pretirano druženje z nekom nasprotnega spola, ali celo z bivšim partnerjem, v novo razmerje vedno vnese nemir in razdor.

razhod
Vir: Shutterstock

Gre za tretjo osebo, moteč element kar bo v nekem trenutku zagotovo razlog za nov razhod. Tudi zavedanje tega dejstva in morebitno skrivanje se navadno slabo konča. Resnica nekako vedno pride na plan in takrat je zelo boleče. Ohranjanje stikov z bivšim partnerjem na takšen način seveda ni priporočljivo.

Kultura in obveznosti

Seveda je povsem nekaj drugega, če sta se razšla v mirnem duhu in sporazumno, potem pa se nekje srečata in se pozdravita, morda poklepetata ali celo spijeta kavo. Povsem nasprotno od pretirane komunikacije, ki s seboj prinaša klepete po telefonu dolgo v noč in večkratno dobivanje v živo.

Tudi otroci so seveda razlog za ohranjanje komunikacije. Ta naj bo vsaj na nekem pričakovanem in kulturnem nivoju. Ne bo pa nič slabega, če bo otrok opazil, da se njegova starša dobro razumeta in se kdaj nasmejita kljub dejstvu, da ne živita skupaj. Tudi nov partner bo to vsaj do neke mere razumel.

Kdaj potegniti črto?

Razhod
Vir: Shutterstock

Nekateri ljudje radi rečejo, da so gospodarji svoje usode in ne dovolijo drugim, da bi jim narekovali kaj lahko počnejo in kaj ne. Takšni ljudje imajo v sebi tudi veliko ponosa in kljub dejstvu, da bodo zaradi tega trpeli tudi sami, gradijo zidove in vlečejo črte. Govorimo o črtah, ki jih potegnejo med seboj in bivšim partnerjem.

Takšna črta deluje kot motilec telekomunikacijskega signala, briše stara sporočila, fotografije in ne dovoli, da bi se odzvali na morebiten dražljaj, ki prihaja od “bivšega” z druge strani črte. Odlična novica za novega partnerja, slaba za starega, a deloma tudi za lastnega duha. Navkljub vsej odločnosti se nekje v notranjosti “kuha” in bo nekoč skoraj zagotovo zavrelo.

Vsekakor pa je takšne črte potrebno potegniti v primeru zares slabih izkušenj z bivšim partnerjem, ko je prihajalo do takšnega in drugačnega nasilja, neprestanega prešuštvovanja in podobnih negativnih reči, ki so zapečatile vajino usodo. Kljub vsemu pa določeni ljudje te črte narišejo prekmalu in ne dajo dovolj časa, da se reči postavijo na svoje mesto. V tem primeru pa na svoji strani črte zagotovo ne bodo živeli srečni.

Pisec, raziskovalec in ljubitelj vsega povezanega s spletom. Googlu pravim "stric", a me žal nima za nečaka :)

Ni komentarjev

Odgovori