Na ona-on.com se sicer na različne načine trudimo, da bi bilo takšnih primerov čim manj, vendar previdnost nikoli ni odveč. Računalniški algoritem za odkrivanje tovrstnih prevar žal ne obstaja. 

Kako prepoznati sumljivega uporabnika/prevaranta?

Profil je brez fotografije/fotografija je lažna, izpolnjen je le predstavitveni stavek (eden od naših predlogov), preostali del profila je neizpolnjen. 

Nenavaden način komunikacije

1. Zgodba je neskladna in nepovezana. Če imaš občutek, da se pogovarjaš z več različnimi osebami, potem temu občutku zaupaj, uporabnika blokiraj in prijavi zlorabo. 

2. Sporočila so napisana v polomljeni slovenščini ali v preveč popolni slovenščini (uporaba strojnih prevajalnikov). 

3. Sogovornik se npr. predstavlja kot ločen/ovdovel zdravnik v Siriji, marinec na mirovni misiji v Iraku, ovdovel delavec na naftni ploščadi. Pogoste so tudi mlade Rusinje, ki iščejo ljubezen preko spleta.

4. Kmalu po začetku dopisovanja pošlje svoj e-naslov in poziva k nadaljevanju komunikacije po e-pošti, z namenom vzpostavitve poglobljenega odnosa zaupanja in prebuditve čustev v žrtvi, da lahko posledično od nje izvabi denar in/ali osebne podatke.

Prošnja za denar

To je največji pokazatelj, da gre za spletno prevaro. Običajno do nje pride, ko se komunikacija preusmeri na e-pošto, kjer prevaranti pogosto zahtevajo nakazilo preko sistema Western Union ali MoneyGram. 

Pozor: Prošnje za denar so prikrite in spretno “zapakirane”, ponavadi v izmišljeno nesrečno življenjsko zgodbo in lažne ljubezenske obljube. Najpogostejši izgovor goljufa je, da denar potrebuje za zdravljenje otroka, za potovanje domov ali, ker želi priti na obisk v Slovenijo, da se končno spoznata tudi v živo.

Kako ravnati?

Če ugotoviš ali sumiš, da imaš opravka s spletnim prevarantom, ga nemudoma blokiraj in prijavi zlorabo. Le na podlagi zlorabe lahko ustrezno ukrepamo in prevaranta blokiramo. Pomembno se je zavedati, da je nakazan denar za vedno izgubljen. Zlorabo lahko sicer prijaviš organom pregona, vendar je prevarante v večini primerov nemogoče izslediti.

Pomembno: Če ugotoviš, da imaš opravka s prevarantom, nemudoma in brezpogojno prekini vsakršno komunikacijo z njim.

Vdor v profil

Možnost, da prevaranti vdrejo v tvoj profil ni izključena, v kolikor imaš šibko geslo (npr. geslo je enako uporabniškemu imenu, zaporedje številk – 12345).

Predlagamo, da vsakih nekaj mesecev spremeniš svoje ona-on geslo. Na strani za prijavo klikni na gumb Pozabljeno geslo?, vnesi e-mail, s katerim si registriral/a profil in prejel/a boš povezavo, preko katere boš spremenil/a obstoječe geslo.  

Pozor: V primeru, da se na tvojem profilu dogaja kaj nenavadnega (npr. tvoja fotografija je čudežno izginila, spremenjen je tvoj datum rojstva ali e-mail), se nemudoma obrni na podporo uporabnikom ali prijavi zlorabo.

Komuniciraj izključno preko ona-on.com

V vseh primerih ti močno odsvetujemo preusmeritev komunikacije izven ona-on.com (npr. navajanje svojega e-naslova, telefonske številke, Facebook profila), dokler nisi popolnoma prepričan/a, da je oseba na drugi strani to, za kar se izdaja. In obratno – ne kliči na posredovano telefonsko številko, ne piši na posredovani e-mail in ne dodajaj neznancev na Facebooku. Ne nasedaj na izjave tipa: “tukaj ne morem pisati”, “daj mi svoj e-mail” ali “nimam članarine”.

Nasvet: Vklopi kontaktni filter in izloči uporabnike, ki že v prvem sporočilu navajajo svoj kontakt.

Komuniciraš lahko preko Sporočil (IM klepet), pošlješ vprašanje za šanse GO?, povabiš na zmenek ali osebo, ki ti je všeč, dodaš med svoje simpatije.

Kot dodaten ukrep zagotavljanja varnosti in zasebnosti, smo na ona-on.com uvedli tudi novost – Avdio Video Zmenke, kar pomeni, da lahko svojo simpatijo preko ona-on.com tudi pokličeš, brez da bi izdal/a svojo telefonsko številko.

Predlagamo, da se najprej slišita preko avdio (zvočnega) klica; ko bosta pripravljena, se lahko pokličeta tudi preko video klica, kjer se lahko tudi vidita. Ko pride do prvega zmenka v živo, naj bo ta vedno ob določeni uri na javnem kraju.

Kljub našemu trudu preprečevanja morebitnih zlorab, se moraš zavedati, da si za svojo varnost na spletu odgovoren/a predvsem ti sam/a in da ona-on.com uporabljaš na lastno odgovornost. 

Še vedno je najboljša obramba pred nepridipravi in slabimi izkušnjami zdrava kmečka pamet. Če je nekaj videti predobro, da bi bilo res, potem to skoraj zagotovo ni. Če se znajdeš v skušnjavi, da neznancu/ki nakažeš denar ali zaupaš osebne podatke, se ustavi, nasloni nazaj in nekajkrat globoko vdihni. 🙂

Za več informacij o spletnih ljubezenskih prevarah in kako se zaščitiš, si oglej spodnje povezave:

=> Ljubezenska prevara

=> Zlomljeno srce in luknja v denarnici

=> Močno geslo

 

Vodja podpore uporabnikom ona-on.com in sodelavka v marketingu. Ljubiteljica kulinarike, izletov, potovanj, morja in dobrih knjig. Verjamem, da se dobro vrača z dobrim.

Ni komentarjev

Odgovori