Ljubezen in zmenki v dobi emancipiranih žensk

8. marec - dan žena, praznik vseh žensk in deklet.

Te dni so ulice mestnih središč polne prodajalcev rdečih vrtnic, nageljnov in drugih cvetic, tam pa so z namenom – da bi kakšen mimoidoči moški kupil rdečo rožo za svoje dekle, ženo, partnerko, mamo, sestro, prijateljico in s tem spomnil sebe in njo na mednarodni dan žena.

Dan žena praznujemo že odkar pomnim in še vedno moram občasno pomisliti, kaj ta praznik pravzaprav pomeni. Kaj z njim slavimo? Da bi osvežila svoje znanje in ponovno ugotovila celotno poanto praznika, sem se tudi letos odpravila še enkrat raziskati, kaj pomeni dan žena.

Zakaj sploh praznujemo dan žena?

Čeprav je moje (spletno) iskanje bolj ali manj navrglo vabila na različne koncerte ob dnevu žena in verze, ki jih lahko moški zapišejo v voščilnico za pomembne ženske v svojem življenju, sem nekje vmes našla tudi zgodovinsko definicijo praznika.

Si vedela? Simbol dneva žena je vijolična pentlja, zato je danes ne pozabi nositi tudi ti.

Za sufražetke ste že slišali, kajne? To so dekleta, ki so konec 19. in na začetku 20. stoletja odšle na ulice in zahtevale boljše delovne pogoje za ženske in seveda volilno pravico na vseh javnih volitvah. Ker s protesti niso dosegle ničesar, saj jih (moški) voditelji niso upoštevali, so se obrnile k uporabi bolj ekstremnih taktik, kot sta požiganje poštnih nabiralnikov in razbijanje oken. Občasno je kje počila tudi kakšna bomba. In tako so pridobile tudi pozornost oblasti.


Registriraj se na ona-on.com in pravega spoznaj že danes!

Poišči pravo ljubezen!


A pot do uradne razglasitve volilne pravice za vse ženske, ne glede na njihov status, je bila še dolga. Popolno pravico do udeležbe na volitvah so Britanke dobile leta 1928, Francozinje leta 1944, Slovenke pa leta 1945. Torej, punce, niti 100 let še ni minilo, odkar so nam prednice priborile pravico, da se lahko vsaka štiri leta odpravimo na volišče in izbiramo, kateri kandidat nam je najbolj všeč.

Dan žena se na 8. marec praznuje od leta 1917.

Zelo pomembna oseba, ki je pripomogla, da se vseh teh dogodkov in žensk, ki so dosegle te pravice, vsako leto spomnimo, je nemška feministka Clara Zetkin, ki je na Konferenci socialističnih žensk leta 1910 dala pobudo za tovrsten praznik. Dan žena se v takšni obliki in na 8. marec praznuje od leta 1917.

Če povzamem, 8. marec ali bolje znan kot dan žena je dan, ko slavimo politično, ekonomsko in socialno enakopravnost žensk ter dosežke žensk. Da pa se ne izgubim preveč v zgodovini, si poglejmo še moj vidik enakopravnosti žensk, zasebnih stikov, zmenkov in ljubezni.

Ženske, zmenki, zasebni stiki in ljubezen …

V letu 2016 lahko ženske delamo in volimo in to povsem po svojih željah. Kako pa je tale ogromna sprememba vplivala na naše ljubezensko življenje?

… v dobi kočij, gentlemanov in gardedam

ona-on-spoznaj-zasebni-stiki-resne-zveze

Pred emancipacijo žensk so te imele jasno izrisane vloge v družbi – bile so žene in matere. Njihova največja skrb je bila, da je bil mož sit, otroci oblečeni in dom kot iz škatlice.

Na to vlogo so se tudi pripravljale celo življenje: bolj pomembno je bilo, da si znala dobro kuhati in odlično poskrbeti za goste, kot pa, da si imela diplomo s kateregakoli področja in direktorski stolček v službi.

Spoznavanja in zmenkarij, kot ju poznamo danes, pa ni bilo. Moža si dobila kar prek staršev, saj so oni poiskali fanta, primernega tvojemu položaju v družbi, ti pa si ga videla morda dvakrat pred poroko, pa še to v družbi gardedame.

Na teh srečanjih si “prodajala” svoje znanje igranja klavirja in svoje kulinarične sposobnosti, ki si jih trenirala celo dopoldne pred srečanjem, da je bodoči mož s svežo potico dobil okus o tem, kako bo izgledalo njegovo poročeno življenje.


Registriraj se na ona-on.com in pravega spoznaj že danes!

Poišči pravo ljubezen!


Če je tvoj novopečeni mož dobro ravnal s tabo, si zadela terno, če pa ne, pa si pač imela smolo. In to je bilo bolj ali manj ljubezensko življenje žensk pred vsemi protesti in bombami. Da sploh ne govorim o tem, kako so bile hčerke včasih le sredstvo, da se je njena družina bolje pozicionirala v družbi, s tem ko je postala žena vojaškemu generalu.

… v dobi enakopravnosti, službenih nadur in spletnih zmenkarij

Danes pa je tako: Starši nam, razen z občasnim obupanim prigovarjanjem, naj le damo priložnost sosedovemu fantu, ki je oh in sploh simpatičen, ne iščejo več bodočega moža. In tako je ta naloga ali privilegij (odvisno, kako vidiš celotno situacijo) padel na nas same.

ona-on-dan-zena-zasebni-stiki-spoznaj-resne-zveze-zmenki

A ker večino svojega časa preživimo v službi, enostavno nimamo volje, da bi po (napornem) delovniku cele dišeče in čile po lokalih iskale partnerja. Poleg tega se lahko zgodi, da nimamo prijateljice, ki bi šla z nami, same pa že ne bomo šle, kajne 🙂 .

To nalogo nam lahko olajšajo spletni spoznavni portali, kot je ona-on.com, saj se nam, da bi našle pravega, ni treba dve uri urejati in še iti ven. Najdemo ga lahko kar iz domačega kavča.

Potem pa je tukaj tudi enakopravnost. Saj smo si punce same sposobne najti moža, kajne? In točno takšno je današnje razmišljanje. Ženske smo sposobne zamenjati žarnico ali seliti svoje kovčke. Smo tudi povsem sposobne same pristopiti do moškega, ki nam je všeč in ga ogovoriti.

Prav nič ni narobe, če punca stopi do fanta in mu plača pijačo. Saj tudi ona hodi v službo in služi denar. Prav tako ni nič narobe, če se dekleta registriramo na ona-on.com, in tam me vzpostavimo prvi stik z moškim, ki nam je padel v oči. Je bolj enostavno, varno in priročno!


Registriraj se na ona-on.com in pravega spoznaj že danes!

Poišči pravo ljubezen!


Glavna razlika med spoznavanjem, zmenki in ljubeznijo nekoč in danes je v tem, da imaš danes ti glavno besedo, koga boš spustila v svoje življenje. In da lahko sama aktivno iščeš partnerja in izbiraš, koga boš glede na fotografijo in opis povabila na kavo 😉 .

cestitka-dan-zena-ona-on-spoznaj-zasebni-stiki-resne-zveze

Punce, naše prednice so nam izborile pravico do volitev, dela in (dokaj) enakopravnega statusa v družbi, na nas pa je, da to pravico pretvorimo v moč, da se same odločamo, kako bomo živele in kako bomo ljubile.

Da same odločimo, da želimo aktivno iskati pravega partnerja za resno zvezo in da naredimo prvi korak v to smer že s tem, da se prijavimo na spoznavni portal ona-on.com in tam tudi aktivno iščemo.

Tako, na nas ostane, da ti zaželimo lep praznik, na tebi pa je, da spoznavaš in osvajaš z ona-on.com 🙂

Ni komentarjev

Odgovori