Kdo plača na prvem zmenku?

Kdo plača prvi zmenek in zakaj? Enega odgovora za vse ni, kaj o plačilu prvega zmenka menijo Slovenci in Slovenke?

zmenki--prvi-zmenek-placilo-finance
Kdo plača prvi zmenek?

Po nekajdnevnem dopisovanju sta se dobila na prvem zmenku…

Na zmenku gre vse dokaj gladko, morda je vmes nekaj čudnih trenutkov tišine, ki pa sta jih hitro odpravila. Na splošno, zmenek poteka dobro. Zelo dobro.

Čas za račun?

A zdaj je čas za račun. Ko zagledaš natakarja, ki proti vama prihaja s koščkom papirja v roki, se ti po glavi plete vse sorte stvari. Bo plačal on? Se moram jaz ponuditi za plačilo, čeprav je ona povabila in izbrala lokacijo zmenka? Joooj, a sploh imam dovolj stanja na kartici?

Za stanje na kartici bi sicer bilo fino, da poskrbiš, preden greš na zmenek, da res ne bo imel popoln zmenek zelo čudnega zaključka, ampak kako pa je z ostalim? Mora res prvi zmenek plačati moški?

Kdo plača in zakaj?

Nekoč so bila pravila zmenkarij povsem jasna – moški je bil tisti, ki je “dvoril” ženski, zato je on načrtoval IN plačeval zmenke. Danes zadeve niso povsem črno bele, saj so se ženske v zadnjih desetletjih finančno precej okrepile, zato so stara pravila zmenkarij res postala zastarela. 

Služita oba spola, zato niti ne gre toliko za vprašanje stroškov, ampak bolj za princip. Če sem prvi zmenek plačal jaz, potem naj naslednjega plača ona? Ker si jo želim spoznati, bom zmenke plačeval jaz, čeprav si jih zaradi njenega okusa komaj privoščim? Pa če bi si stroške zmenkov razdelila?

Enega odgovora, ki bi ustrezal vsem, ni. Najbrž je precej normalno, da zmenek plača tisti, ki nanj povabi, je pa tukaj pomembno, da tisti, ki povabi, zmenek tudi načrtuje. To je pomembno, ker tisti, ki bo plačal, ve, kaj si sploh lahko privošči. 

Že veš, s kom na zmenek? ♥

Še pomembnejše je, da se par okrog plačevanja zmenkov pogovori. To je dobra iztočnica za pogovor o financah na splošno – iz njega lahko hitro razbereš, če sta s simpatijo na isti valovni dolžini, kar se tiče varčevanja in zapravljanja denarja.

zmenek, prvi zmenek, slepi zmenek
Prvi zmenek – hrano in pijačo imej vedno na očeh.

Slovenci in Slovenke: Pol pol ali naj vse plačuje on?

Rezultati raziskave Zmenki in Slovenci 2022 v izvedbi spoznavnega portala ona-on.com kažejo, da smo Slovenci še vedno precej tradicionalni – tako moški kot ženske v veliki meri menijo, da bi naj na prvem zmenku plačal on. 

Čeprav 38% žensk meni, da naj prvi zmenek plača moški (in s tem pokaže svoje vrednote), pa 30% žensk meni, da naj plača tisti, ki povabi, 23% žensk pa je pripravljenih plačati svoj del – to jasno kaže, da so ženske postale finančno neodvisne in želijo prispevati oz. sodelovati v procesu spoznavanja tudi finančno. 1% žensk bi tudi plačalo na prvem zmenku, da bi pokazalo samostojnost.

Kaj še menijo ženske o plačevanju na prvem zmenku:

“Sem, da na prvem zmenku plača vsak svoj del, bi pa bila počaščena, če bi ponudil plačilo, saj bi pomenilo, da je gentlemen.”

“Nujno naj plača on, ker če je škrt, dokler te ne osvoji, bo potem še slabše.”

“Če se on neprimerno vede (in me kritizira zaradi višine in let) ter mi takoj pove, da bo on plačal, (ampak samo tokrat), si grem “napudrati” nos, da lahko plačam pri šanku. Odidem z dvignjeno glavo.”

“Ni pravilo, da mora moški plačevati večerje, to je stvar dogovora.”

Velika večina 73% moških pravi, da so tradicionalisti in menijo, da se spodobi, da za stroške zmenka poskrbijo sami. Sledi 18% moških, ki pravijo, da naj zmenek plača tisti, ki povabi – to v praksi pomeni, da po večini plačujejo moški, saj so oni največkrat pobudniki prvega zmenka. Le 5% moških pravi, da je pravično, da se strošek zmenka razdeli na pol. Da naj plača ženska, se ni opredelil nihče.

Kaj še menijo moški o plačevanju na prvem zmenku:

“Večerja na prvem zmenku ne deluje, še posebej, če jo plača moški. Ženska ima v tem primeru neprijeten občutek, da jo moški “kupuje” in ga posledično zavrne.”

“Plača, kdor ima hitrejše prste.”

“Sicer povabim jaz in tudi plačam, a temu ne polagam neke posebne pozornosti.”

“Za prvi zmenek se spodobi da plača moški, potem pa tisti, ki povabi oz. vsakokrat drugi. Saj so ženske emancipirane, to so želele …”

Enega recepta, ki bi veljal za vse, enostavno ni. Vsak naj v skladu s svojimi zmožnostmi in presojo situacije odloči, kako bo s plačevanjem. Zdrava pamet in pogovor sta zelo verjetno dobra načina do dobrih zmenkov in zadovoljstva na obeh straneh.

Srečno! 

Ni komentarjev

Odgovori