Kako postaviti zdrave meje v odnosih?

Ne glede na to, ali imate opravka z romantičnimi odnosom, družino, prijatelji ali sodelavci, vam lahko ohranjanje ...

VIR: Planet-lepote.si

… zdravih meja pomaga okrepiti odnose, se izogniti nezdravim povezavam ter izboljšati samozavest in splošno dobro počutje.

Kaj so zdrave meje?

Morda boste slišali besedo “meje” in si predstavljali zidove, ki vas ločujejo od drugih ljudi. V nekem smislu je to res. Vendar meje niso nujno slaba stvar. Pravzaprav so pomembna sestavina zdravih, uravnoteženih odnosov. So tudi ključni del ohranjanja vaše identitete, duševnega zdravja in fizičnega dobrega počutja.

Kako postaviti in ohraniti meje?

Čeprav je običajno najbolje začeti postavljati meje že takoj v razmerju, lahko vzpostavitev zdravih pravil in omejitev pomaga okrepiti odnos v kateri koli fazi.

V mnogih primerih se morda sploh ne zavedate, da je potrebna določena omejitev, dokler se ne spoznate bolje. Na primer, morda boste potrebovali nekaj časa, da ugotovite, da vas sodelavec redno moti v službi ali da ima partner težave z ljubosumjem.

Naslednji nasveti vam lahko pomagajo postaviti meje, če imate težave pri komunikaciji ali povezovanju z osebo v svojem življenju. 

1. Vedite, kaj želite v razmerju

Ne glede na to, ali je razmerje romantično ali platonsko, je težko zadovoljiti vaše potrebe, če ne veste, kakšne so. Razmislek o svojih vrednotah in prepričanjih je dober začetek.

2. Z osebo se pogovorite o svojih potrebah

Pomembno je vedeti, kako svoje potrebe učinkovito sporočiti drugim. Prenagljeni pogovori, slabo besedilo in nejasne zahteve niso primerne za sporočanje potreb. Vzemite se čas, izberite primeren prostor in umirjeno začnite s pogovorom.

3. Uveljavite meje

Ne bodo vsi v vašem življenju ves čas spoštovali vaših meja. Če se to zgodi, potem ukrepajte po sledečem postopku:

  • Ponovno navedite svoje potrebe. Možno je, da druga oseba ni razumela vaše prvotne zahteve ali pa jo je preprosto pozabila. Bodite mirni, odločni in jasno povejte, kaj potrebujete.
  • Imejte jasne in razumne posledice za prečkanje meje.
  • Navedite samo posledice, ki ste jih pripravljeni uveljaviti. Če niste pripravljeni slediti posledicam, se bo druga oseba počutila pooblaščeno, da v prihodnosti prekorači vaše meje.

VIR: Planet-lepote.si

Ni komentarjev

Odgovori