Dan v življenju poročne načrtovalke Petre Starbek

Naj vama pri organizaciji vajine popolne poroke pomaga poročna organizatorka Petra Starbek.

Organizatorka porok Petra Starbek je pomagala preko 300 zaljubljencem do popolne poroke. Foto: Ana Gregorič

Tik pred poroko? Iščeta poročnega organizatorja? Ali sta že začela z organizacijo in ugotovila, da je to prevelik zalogaj? Če so vama poročna opravila zapolnila koledar in več ne vesta, kje se vaju drži glava, je najbolje, da poiščeta strokovno pomoč – v poročni agenciji Storija Inženiring, kjer vama bo poročna načrtovalka Petra Starbek pomagala pričarati najlepši dan vajinega življenja.

Petra Starbek ima dolgoletne izkušnje z organizacijo porok, do čudovitega poročnega dne pa je pomagala že več kot 300 zaljubljenim parom. Spoznajta Petro in preberita, kako izgleda njen delovni dan – morda pa bo kmalu do popolne poroke pomagala prav vama.

Delovni dan poročne organizatorke je poln idej, ogledov in načrtovanja vsakega koraka, ki ga par naredi na svoj poročni dan.

Kako izgleda vaš tipični delovni dan?

“Moj delovni dan se običajno začne ob 7:30 uri s čajem. Nato se spravim za računalnik in začnem prebirati ter odgovarjati na prispelo elektronsko pošto. Seveda preletim tudi socialna omrežja, saj me tudi tam velikokrat čaka kakšno sporočilo.

So dnevi, ko sedim pred računalnikom in pišem ponudbe ter kličem razne poročne ponudnike, da se pogovorimo o prostih terminih in cenah. Seveda za moje pare poskušam dobiti ugodnejšo ceno, saj so me zato tudi najeli.

Foto: Ana Gregorič
Foto: Ana Gregorič

So pa dnevi, natrpani s sestanki in ogledi. Posledično to velikokrat pomeni hitenje iz enega konca Slovenije, na drugega. Moram priznati, da so mi bolj pri srcu ti dinamični dnevi, ko se dobivam s pari, kjer skupaj pripravljamo idejno zasnovo ter se pogovarjamo o izvedbi njihovega nepozabnega poročnega dne.

Dan pred poročnim dnem pa je popolnoma prilagojen poroki, ki je naslednji dan. V poročni sezoni je že petek dan, ki si ga rezerviram za nevesto in ženina. V tem dnevu me čaka dokončno preverjanje vseh dogovorjenih stvari, prevzemanje poročnih elementov in pogosto tudi že dekoriranje poročne lokacije. Skratka dan, ko sem z mislimi popolnoma osredotočena na bodoča mladoporočenca in sem jima 100% na razpolago.”


Se bosta kmalu poročila? Naj vama popolno poroko pričara Petra Starbek.

Poročna agencija Storija Inženiring


 

Kaj pa dan poroke, ki jo organizirate? Kako poteka vaše delo na poročni dan vašega para?

“Poročni dan se pri meni začne že okrog 5:00 ure zjutraj, ko spravljam vse stvari v avto ter prevzemam cvetlično dekoracijo, včasih tudi piškote itd. Nato se odpravim k nevesti, saj jo želim videti, ko se začne urejati, in se sproščeno pogovoriti o poteku dneva. Tam ji običajno dam še zadnjih nekaj praktičnih nasvetov. Če mi čas dopušča, grem tudi do ženina in mu prišepnem nekaj pomembnega (kaj – naj ostane skrivnost) 🙂 .

Petra Starbek je organizirala tudi prvo Sanjsko ona-on.com poroko, kjer smo poročili Saro in Žiga. Foto: Ana Gregorič
Petra Starbek je organizirala tudi prvo Sanjsko ona-on.com poroko, kjer smo poročili Saro in Žiga. Foto: Ana Gregorič

Potem me pot pelje na vse lokacije, kjer bomo na poročni dan. Moj zvesti sopotnik je poročni plan, ki smo ga oblikovali skupaj s parom. Po pregledu vseh lokacij in dokončanju vizualne podobe obreda, ki je pogosto po moji idejni predlogi, se odpravim nazaj k nevesti. Nato pa se vse nadaljuje ali s cerkvenim ali s civilnim obredom oziroma s sprejemom svatov. Vse je odvisno od tega, kako je dan oblikovan.

Vseskozi sem skupaj s svati in parom. S kotičkom očesa vedno spremljam par, hkrati pa skrbim, da ostalo dogajanje nemoteno poteka. Pari so velikokrat začudeni, kako sem vedela, kdaj me potrebujejo. To prinesejo dolgoletne izkušnje in res skoraj vedno vem, kdaj me par potrebuje.

Skozi dan spremljam in usmerjam svate ter na sami zabavi (če je potrebno) vodim obred metanja poročnega šopka, podvezice in izpeljem obred razreza poročne torte. Po poročni torti pa se moje delo načeloma konča. V kolikor sem na oddaljeni lokaciji počakam do konca, saj me čaka še pospravljanje. Če pa je lokacija blizu, pa to storim naslednji dan.”

Foto: Alen Karupovič
Foto: Alen Karupovič

Koliko porok načrtujete v tem trenutku?

“V tem trenutku načrtujem okrog 20 porok oziroma mislim na 20 parov. Ni pa to končna številka za prihajajočo poročno sezono. Zelo pogosto se zgodi, da par pokliče ‘tik pred zdajci’, ker enostavno spozna, da je poroka lahko organizacijsko ter izvedbeno zelo zahtevna stvar in da situaciji ni kos.

Trenutno kaže, da bom imela največ porok v mesecu maju, ko me na eno soboto čakajo kar 3 poroke. Za koordinacijo ene bom poskrbela sama, za ostali dve pa člani moje ekipe, ki so prav tako odlični in strokovno usposobljeni.”

Kako dolgo se že ukvarjate z organizacijo dogodkov?

“Moj začetek organiziranja porok seže že v čas študija. Začela sem v podjetju, ki se je ukvarjalo z organizacijo porok in ostalih dogodkov, kjer sem bila zadolžena za področje porok. Tako, da bi lahko rekla, da sem začela že v letu 2004. V mislih pa že nekoliko prej.”


Načrtujeta poroko? In sta povsem izgubljena? Po pomoč k Petri Starbek.

Poročna agencija Storija Inženiring


Svoje poročno agencijo Storija Inženiring ste ustanovili leta 2008. Koliko porok ste od takrat organizirali?

 “V tem obdobju sem pomagala preko 300 zaljubljencem in lahko bi rekla, da se bolj ali manj spominjam prav vseh.”

Zakaj najeti poročnega načrtovalca? Kaj lahko ponudite paru?

“Pravi poročni organizator takoj vidi, kaj si par želi in kakšna poroka mu najbolj ustreza. – Petra Starbek”

“Živimo v času, ko je dostop do različnih informacij relativno hiter in enostaven. Hkrati se v vsakdanjem življenju pogosto srečujemo s takšnimi ali drugačnimi situacijami, kjer so potrebne neke vrste organizacijske sposobnosti. S tega stališča bi zlahka prišli do zaključka, da boste brez težav kos tudi organizaciji svoje poroke.

Pa vzemimo za primer fotografijo. Fotoaparati, v kakršnikoli obliki, so postali del našega vsakdanjika. Nekateri dnevno napravijo več slik kot nekdaj profesionalni fotografi. Vendar, ali to pomeni, da so usposobljeni in pripravljeni za fotografiranje dogodka, kot je poroka? Ali imajo dovolj izkušenj in potrebnega znanja, da bi prevzeli odgovornost za končni izdelek, ki si ga naročnik želi?

Foto: Ana Gregorič
Foto: Ana Gregorič

V kolikor bi vas prijatelj vprašal, če bi šli fotografirati njihov poročni dan – bi šli, saj imate vendar fotoaparat in dnevno napravite kar nekaj fotografij? Verjetno ne. Saj želite, da ima prijatelj odlične fotografije. Po drugi strani pa se tudi zavedate, da bo profesionalni fotograf na podlagi dolgoletnih izkušenj s tega področja ob pravem trenutku na pravem mestu. Zelo podobno je tudi pri drugih elementih poroke – tudi pri organizaciji.

Vsekakor nočem trditi, da ni mogoče izpeljati organizacije poroke v lastni režiji. Vprašanje je le, če se to izplača. Pa tu ne mislim le s finančne plati. Navsezadnje si vsakdo želi na svoj najlepši dan v življenju resnično uživati v družbi ljudi, ki so mu blizu, brez skrbi in dodatnega stresa, če je vse na svojem mestu in tako kot si je zamislil. Vsekakor si tudi nihče ne želi gledati fotografij, kjer je videti nesproščeno in pod pritiskom. Zato vedno svetujem: Ne učite se na lastni poroki.

“Z organizatorjem se morate počutiti udobno, zgraditi morata odnos zaupanja in ‘branja misli’. – Petra Starbek”

Organizacijo poroke prepustite raje strokovnjakom, ker (pravi) organizator vidi, kaj si vidva kot par najbolj želita in kakšna poroka vama najbolj ustreza. Seveda z obzirom, da mu povesta nekaj smernic – velikokrat se je namreč zgodilo, da je na sestanek prišel par, ki ni vedel, kakšno poroko si pravzaprav želi.

Organizator vama bo pomagal in našel najboljšo kombinacijo vajinih želja in tudi posredoval pri usklajevanju nesoglasij (pozor – sam proces organizacije je naporen in lahko povzroči nepotrebne spore, ki ne prinesejo nič dobrega), saj se bo osredotočil na vajine želje in poročni proračun.

Foto: Alen Karupovič
Foto: Alen Karupovič

Nedolgo nazaj so ljudje mislili, da je poročni organizator ali koordinator zgolj za premožne. Izkušnje pa kažejo, da je organizator lahko najboljši poročni ‘nakup’. Če seveda izberete pravega.

Z organizatorjem se morate počutiti udobno, zgraditi morata odnos zaupanja in ‘branja misli’. Vaš organizator mora vedeti, kaj si želite. Zavedati se morate, da organizatorji niso ljudje, ki bodo odločali o vaši poroki. Oni vam bodo s pomočjo dolgoletnih izkušenj in strokovnih znanj pomagali pri odločitvah in vodenju poročnega dne. Vsak organizator si želi poroko, na kateri bodo vsi uživali.”


Načrtujeta poroko? Sta povsem izgubljena? Ali pa želita le malce pomoči?

Poročna agencija Storija Inženiring


Parom ponujate tri različne pakete organizacije poroke. Katere in za katerega se pari najpogosteje odločijo?

“Parom ponujam naslednje storitve:

  • koordinacija poročnega dne,
  • delna organizacija poroke.
  • popolna organizacija poroke.

Poleg teh treh storitev pa me pari pogosto pokličejo tudi za različne nasvete.

Koordinacija poročnega dneva (ali mesec usklajevanja) je najbolj osnovna in posledično tudi najcenejša storitev. Ta storitev je namenjena parom, ki bodo poroko organizirali sami in bodo imeli vse pod nadzorom, vendar se par želi na poročni dan sprostiti in uživati. Vendar ne pozabite, da je ta storitev namenjena zgolj koordiniranju vašega dneva in prevzemu odgovornosti, da bo na poročni dan vse potekalo gladko. Ta paket ne vključuje organizacije vaše poroke.

Petra Starbek vama lahko ponudi tri organizacijske pakete, poleg teg pa nudi še poročno videografijo in tiskovine ter izposojo dekorativnih elementov. Foto: Alen Kus
Petra Starbek vama lahko ponudi tri organizacijske pakete, poleg teg pa nudi še poročno videografijo in tiskovine ter izposojo dekorativnih elementov. Foto: Aleks Kus

Delna organizacija poroke je odlična izbira, če je par že začel z načrtovanjem, vendar je ugotovil, da potrebuje pomoč pri nekaterih elementih. S parom nadaljujemo od tam, kjer se je zataknilo in jim pomagam pri oblikovanju poročnega dne. Poskrbim pa bo tudi za usklajevanje in koordinacijo na poročni dan.

Če si par želi, da bi bil nekdo z njim na vsakem koraku pri pripravi in oblikovanju poročnega dne, potem je ta storitev prava izbira. Popolna organizacija poroke se razteza od samega začetka do koordiniranja poročnega dne. Vključuje oblikovanje zunanje podobe, izbiro kraja in rezervacijo poročnih ponudnikov, vključno z izvedbo in usklajevanjem. Ta storitev je idealna za tiste, ki si želijo nekoga, ki se bo namesto njih ukvarjal s podrobnostmi poročnega dneva, oni pa bodo lahko uživali v času zaroke.

Priznati moram, da se pari v zadnjem času največkrat odločijo za popolno organizacijo poroke.”


Iščeta poročnega načrtovalca? Preverita, kaj vama ponuja agencija Petre Starbek.

Poročna agencija Storija Inženiring


 

V svoji ponudbi imate tudi poročne tiskovine Storija Vabila in poročno videografijo Storija Film. Kaj v sklopu tega ponujate parom?

Foto: Janez Kotar
Foto: Janez Kotar

“Res je. Na tem mestu bi omenila tudi izposojo dekorativnih elementov. Kar se tiče videografije in vabil, je v nekem obdobju prišlo do povpraševanja po zelo specifičnih storitvah in izdelkih s tega področja. V tistem trenutku trg tega žal ni ponujal ali pa je bilo cenovno težko sprejemljivo. Zato smo se odločili, da razširimo lastno ponudbo. Našli smo odličnega grafičnega oblikovalca ter usposobljeno ekipo snemalcev porok. Če bi se sama spet poročila, bi sigurno izbrala obe možnosti J, ker sta res izjemni.

Poudarila pa bi rada, da pri izbiri ponudnikov nikoli ne dajem prednosti določenim, ampak vedno predlagam glede na stil poroke in želje para. Iz tega razloga vedno z vsakega področja predlagam več ponudnikov, ker želim, da ima par možnost izbire.

“Med parom in ponudkom mora preskočiti iskrica – če je ni, potem poiščem drugega. – Petra Starbek”

Poročni dan ne sme biti presenečenje za par (v smislu – ne veva, kaj bova dobila), ampak mora biti dan, ko poznata tudi vse poročne ponudnike. Predlagam tudi, da pari pred poroko tudi osebno spozna vse ponudnike. Saj mora med njimi preskočiti ‘iskrica’. Če te iskrice ni, potem raje iščemo drugega, kljub temu, da sta bila navdušena nad njihovimi izdelki.”

Vsako leto decembra organizirate tudi poročni seminar p.s. zaročena. Kako ste prišli do te ideje? Je seminar nekaj, kar slovenski pari potrebujejo? Katere informacije pari dobijo na seminarju?

 Poročni seminar je ugledal luč v letu 2010 in od takrat je vsak zaključek leta namenjen pripravam parov na novo poročno sezono.


Načrtujeta poroko? Prepustita organizacijo svojega popolnega dneva Petri Starbek.

Poročna agencija Storija Inženiring


 

Na idejo o seminarju sem prišla, ko sem se sprehajala po poročnih sejmih in sem poslušala pare, da nikakor ne dobijo dovolj informacij o poroki. Dobijo veliko kontaktov, ne dobijo pa informacij, kako vse skupaj povezati v celoto. Nato sem ugotovila, da bi lahko organizirala poročni seminar, na katerem bi parom povedala, kako se na relativno enostaven in zabaven način lotiti organizacije poroke ter jim s pomočjo ostalih povabljenih predavateljev predstavila, kako pripraviti nepozaben in sproščen poročni dan.

Foto: Ana Gregorič
Foto: Ana Gregorič

Namenjen je parom, ki se sami spopadajo z organizacijo poroke in bi radi na enem mestu prišli do strokovnih informacij povezanih s poročnim dnem. Predstavljeni so ključni elementi poročnega dne (poročni plan, poročna obleka, poročna fotografija in videografija, poročna dekoracija, vabila, make up in frizura, popestritvene točke, …). Skupaj pripravimo izhodiščni načrt poroke, ter se posvetimo vsem pomembnim vprašanjem in problemom.

Na seminarju vsako leto sodelujejo strokovnjaki z različnih področij poročnih storitev. Tako imajo pari možnost slišati veliko koristnih nasvetov in tudi povprašati o stvareh, ki jih zanimajo. V ta namen tudi oblikujem knjižico, ki jo dobijo vsi pari na seminarju.

Vsekakor je moja želja, da bi prav vsak par imel možnost priprav na poroko brez stresa in da bi na poročni dan vsi resnično uživali.”

Ste tudi avtorica, ki za poročne revije piše strokovne članke, vse svoje ugotovitve pa zapišete tudi v svojem blogu. Kaj si lahko preberemo na vašem blogu?

 “Res je. Včasih napišem kakšen članek za poročne revije, portale itd. Hkrati pa pišem tudi svoj blog. V njem največkrat odgovarjam parom na različna njihova vprašanja, objavim galerijo fotografij mojih porok, spregovorim o trendih, izdelam poročni kolaž v različnih barvnih odtenkih, predstavljam poročne ponudnike itd.

Foto: Janez Kotar
Foto: Janez Kotar

V zadnjem času velikokrat objavim tudi poroke na ključ (to je predhodno sestavljen paket ponudnikov, ki na ta dan parom ponudijo določen popust), ki so ugodnejše, kot če bi ponujene partnerje najeli sami.”

Poleg porok se ukvarjate tudi z organizacijo drugih dogodkov. Katere dogodke še organizirate?

 “Poleg porok organiziram tudi rojstnodnevne zabave, obletnice, poslovne zabave, novoletne zabave in modne revije. Seveda pa sem se najbolj našla v organiziranju porok.”


Načrtujeta poroko? Si želita organizacijo celotne poroke ali le malce pomoči? Preverita ponudbo Petre Starbek.

Poročna agencija Storija Inženiring


Ni komentarjev

Odgovori