Ženske zavohajo (dobesedno!), ali je moški samski

Po rezultatih raziskave vonjanja imajo samski moški močnejši telesni vonj kot moški v razmerju.

Vir: Shutterstock

VIR: Planet-lepote

Vaš telesni vonj lahko razkrije, ali ste v razmerju ali ne.

Po rezultatih raziskave vonjanja imajo samski moški močnejši telesni vonj kot moški v razmerju. Čeprav se zdi, da gresta (pre)močan telesni vonj in samskost z roko v roki, pa avtorji študije pravijo, da lahko močan vonj dejansko pomaga nevezanim moškim, da ženskam sporočijo, da so jim na voljo.

Pretekle raziskave so že pokazale, da imajo samski moški zaradi spolne tekmovalnosti običajno višjo raven testosterona kot moški v partnerski zvezi. Vzdrževanje zveze lahko olajša nižja raven testosterona, zato se raven spolnega hormona pri moških, ki so v partnerskih zvezah, običajno zniža.

Prav tako naj bi testosteron prispeval k močnejšemu telesnemu vonju, kar vse kaže na to, da imajo samski moški verjetno z razlogom močnejši vonj kot tisti, ki so v zvezah.

Da bi to raziskali, so raziskovalci 91 moškim priskrbeli navadno belo majico in vsakemu naročili, naj jo nosi en dan. Poleg tega so 46 samskim in 45 moškim v zvezah svetovali, naj se ukvarjajo z zmerno telesno vadbo, da bi zagotovili, da se zadostna količina znoja vpije na del majice pod pazduho.

pravi moški

Potem so te prepotene majice ponudili v vonjanje 82 heteroseksualnim ženskam in vsaka je povonjala šest različnih majic; poleg tega pa si je ogledala tudi fotografijo moškega, ki je nosil majico.

“V skladu z našo hipotezo je bil vonj samskih moških ocenjen kot močnejši od vonja moških, ki so živeli v partnerstvu,” so zapisali avtorji študije. “Ugotovili smo tudi, da so bili obrazi samskih moških ocenjeni kot bolj moški kot obrazi partnerskih moških, vendar le pri ženskah, ki so bile v zvezah.”

Raziskovalci pojasnjujejo, da bi lahko zaudarjajoče pazduhe pomagale usmerjati ženske k primernim partnerjem. “Z evolucijskega vidika je za ženske morda koristno, da znajo zaznati kemosignale, ki pomenijo parjenje, in se na koncu izogibajo dvorjenju partnerskih samcev (zlasti s potomci) zaradi relativno manjših virov, ki jih lahko ponudijo,” pravijo.

A preden se moški s pomanjkljivo telesno higieno razveselite: žal močan telesni vonj ne povečuje možnosti moškega, da bi našel ljubezen, saj močne vonjave samskih moških niso bile ocenjene kot bolj seksi ali privlačne. Zanimivo je tudi, da so ženske v zvezah opisale obraze moških v paru kot bolj zaupanja vredne in zveste kot obraze samskih, čeprav samske ženske teh lastnosti niso zaznale v nobeni skupini.

Če se vrnemo k vprašanju vonja, avtorji študije ponujajo alternativno razlago za povečan telesni vonj samskih moških: in sicer da so tisti, ki nimajo partnerke, morda preprosto manj higienični. “Dokazi za to trditev izhajajo iz raziskav, ki kažejo, da imajo samski moški slabše telesno in duševno zdravje kot moški v partnerski zvezi, kar se lahko kaže tudi kot slabša higiena in s tem kot slabši telesni vonj,” so zapisali.

Raziskava je bila objavljena v znanstevni publikaciji Frontiers in Psychology.

VIR: Planet-lepote

Tina je vodja promocije, spoznavnih dogodkov in novinarka na ona-on.com. Kadar se le da smuča, kolesari in uči otroke smučanja. Prima punca ;)

Ni komentarjev

Odgovori