Zakaj se moški želimo poročiti?

Večina poročenih moških pravi, da so veliko srečnejši zdaj, kot takrat, ko so bili še samski.

Po neki anketi kar 73 odstotkov moških trdi, da imajo odkar so poročeni veliko boljše spolno življenje. 63 odstotkov moških meni, da so po poroki finančno mnogo bolj stabilni. Podatki, ki so dovolj zanimivi, da pogledamo nekaj razlogov, zakaj so tudi moški radi poročeni.

Poglejmo najpogostejše moške razloge za poroko:

1. Moški najdemo pravo žensko in se zaljubimo, zmenki izgubijo svoj čar

Tako (enostavno) je to. Moški bo pripravljen dahniti svoj “usodni DA” predvsem zato, ker bo imel občutek, da je vendarle našel pravo žensko, tisto “usodno” punco, s katero se mu zdi, da bi lahko živel vse svoje življenje.

Moški ugotovi, da se mu ne da več osvajati množice žensk.

Povprečen moški (izjeme zmeraj obstajajo) preprosto, v nekem trenutku pač ugotovi, da se mu ne da več ukvarjati z množico žensk. Naveličal se je osvajanja, flirtanja, zmenkov, priložnostni seks moškemu ne ponuja več dovolj izzivov. Kar pa sicer ne pomeni, da čez leta ali mesece ne bo že veselo skakal čez plot.

Prav tako je res, da se moškemu ne da iz leta v leto postavljati pred ženskami, moški je ugotovil, da se noče več sprenevedati, igrati popolnega moškega. Pred obličjem le ene – izbrane – ženske (svoje žene) je biti enostavno iskren ali pa vsaj mnogo lažje kot v površnih, kratkotrajnih vezah.


Usodni da sta dahnila tudi Romana in Marko – par, ki se je spoznal na ona-on.com in zmagal na natečaju Najina zgodba ~ Spoznala sva se na ona-on.com.

Preizkusi ona-on.com tudi ti!


In čeprav zakonsko okolje prinaša nove naloge, ki po navadi nikakor niso preproste, je moški izredno vesel, ker je ujel žensko svojega življenja. Še več, ko mož ugotovi, da po poroki seksa mnogo pogosteje, kot takrat, ko je bil samski, postane prava “živa” reklama za zakonsko življenje.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

2. Moškega skrbi prihodnost, saj na stara leta noče biti sam

Nihče ne bi rad bil sam. Tudi moški si želi, da bi se iz dneva v dan zbujal ob (najbolj seksi) ženski na svetu. Čeprav je v duši še zmeraj velik otrok, si ne želi presenečenj. Tudi on si želi v življenju varnost, stabilnost, pa tudi rutino, če hočete.

Kljub vsemu je – pa čeprav monotono – takšno (torej ob ponavljajočih se družinskih ritualih) življenje mnogo manj stresno. Ob poročenemu moškemu se namreč zmeraj najde opora – njegova žena.

Moški se, na svoje lastno začudenje in veselje, zave, da je rad poročen tudi zaradi tega, ker ga žena potrebuje. In obratno … ker tudi moški potrebuje nekoga, ki bo poskrbel zanj (spomnimo se samo moškega zaščitniškega instinkta ali pa ljube ženke v vlogi občasne ali stalne osebne negovalke).

Pa to še ni vse v tej drugi točki. Ko moški resno razmišlja o prihodnosti, sanja hišo polno otroškega smeha. Ja, res! Prav zares. No, tega “pravi” moški ne bo nikoli priznal, vendar je pač tako. Tudi moški si želi otrok, saj otroci – na koncu koncev – vendarle pomenijo nadaljevanje njegovega rodu. In tisti majhen korak do (popolne) sreče.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

3. Poroka moškim prinese dodaten uspeh v službi, več denarja

Zakaj ima zaradi poroke moški več uspeha v službi? Enostavno zato, ker se lahko le poročen moški popolnoma, skorajda 100-odstotno, posveti svojim službenim obveznostim. Za drobnarije (ali pa večje “problematične zadeve”) doma poskrbi kar žena, možu tako ostane več časa za karierne izzive.

Se ne strinjaš? Premisli še enkrat, če napisano zares ne drži. Velja tudi, da se v dvoje lažje zasluži (in predvsem prihrani) nekaj denarja. Posledično poročeni pari prej nakopljejo dovolj denarja za nakup stanovanja, večjega avta kot pa notorični samci (v “neresni”, morebiti občasni, zvezi). Skratka, življenjski standard je v dvoje – zagotovo – višji.

4. Pritisk družbe in dobri žuri

Nekateri moški se poročijo zaradi svojih že poročenih prijateljev. Nočejo biti edini moški “iz stare družbe”, ki se še ni ustalil in si ustvaril družine. Nikakor nočejo biti (precej) drugačni od svojih starih prijateljev, radi se zlijejo v varno družbo, prijazno socialno okolje.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Moški si želijo poroke tudi zaradi dobrih žurov. Fantovščina in poroka znata biti zelo dobra in zelo zapomljiva žura. Poroka je “megalomanska zabava v lepih oblekah”, ki je stresna za večino nevest in razlog za uživanje skorajda vsakega moškega.

Potem, ko je moški že poročen, gre na žur, pijačo s svojimi kolegi, popolnoma brezskrben, brez vključene “lovske antene”, saj ga doma čaka žena. Tako se bo mož na žuru popolnoma sproščeno pogovarjal o športu, politiki, težavah v službi in doma.

Nenazadnje, moški se odloči, da se bo poročil. Ker je kar naenkrat ugotovil, da se neizbežno stara. Njegovo telo, npr. tam pri petintridesetih, nima več oblik postavnega atleta, lasje so začeli izpadati, čelo je zmeraj “višje”, tudi moški osvajalski šarm se je v letih staranja vse bolj in bolj izgubljal v naročjih zmeraj mlajših, lepših, pa tudi dolgočasnejših deklet.

Ni komentarjev