Sladkosti samskega življenja

Flirtanje do onemoglosti, preživljanje vikenda po svoje, več časa za prijatelje, brez skrbi za partnerja. Te zanimajo še ostale prednosti?

ona-on-zmenki-samski-zivljenje

Morda je obdobje po razhodu čustveno težavno. Prežemajo nas dvomi, strahovi, žalost, … Toda obstaja cel kupček pozitivnih vidikov samskega življenja. Obstajajo tudi posamezniki, ki se namenoma odločijo biti samski.

Samski – osamljen

Na začetku moramo razjasniti pojma samoto ter osamljenost. Samota se včasih izenači z osamljenostjo, vendar se moramo zavedati, da to ni isto. Samskost (oz. single – mednarodno) je oznaka za stan samskega človeka brez partnerja, medtem ko je osamljenost neprijetno čustvo, ki naj bi bilo nevarnejše celo od kajenja.

Ljudje, ki se počutijo osamljene pogosteje zbolijo ter umirajo mlajši. Zato vsekakor ne smemo pustiti, da bi se počutili osamljeno. Kljub temu, da smo sami, se lahko še vedno počutimo dobro ali celo bolje, kot če bi bili v paru. In kje so pravzaprav vse te prednosti ter ugodnosti, ki jih prinaša samsko življenje?

Mnogi mislijo, da je samsko življenje pusto, zdolgočaseno ter nezanimivo. Vendar še zdaleč ni tako. Malce egoizma prinaša številne prednosti: svobodo izbire, razvajanje samega sebe, pravico, da človek počne kar hoče takrat, ko se mu zahoče in za mnoge najpomembnejše – domovanje v katerem kraljujejo sami.

Lahko počneš, kar ti pade na pamet

Nikogar ne bo motilo, če si sredi noči zaželiš slišati svoj najljubši komad, v hladilniku imaš lahko le tisto, kar najraje ješ, ni se ti treba brigati za partnerjeve želje in probleme. Skratka, življenje si lahko organiziraš tako, kot je všeč samo tebi.

ona-on-zmenki-samski-zivljenje

Flirtanje do onemoglosti

Sediš v baru, ko zagledaš postavno gospodično ali postavnega gospoda. Želiš se mu približati in ga ogovoriti ali pa vsaj malce poklepetati z njim ali z njo. A te roka partnerja ustavi. Spomni te, da si v vezi. Sedaj tega ni več. Ni več omejitev, počneš lahko kar hočeš in kar se ti zljubi. In tudi »nedolžen« flirt se lahko nato kaj kmalu spremeni v divjo noč.

Stanovanje je tvoje ter samo tvoje

Opremiš si ga lahko po svoji želji, v njem imaš le svoje lastne stvari, urejenost stanovanja pa zanima le tebe. Nihče ti ne bo očital, če bo kaj razmetano, če ne boš takoj pomil/a posode, pa tudi če boš imel/a stanovanje takšno, kot bi vanj treščila bomba. Sedaj v svojem stanovanju kraljuješ le ti.

Vikendi so tvoji

Zbudiš se lahko kadarkoli, kuhaš lahko sam/a zase na svoj način ter le svojo izbrano jed, zvečer pa se lahko popolnoma znoriš v bližnji diskoteki. Ali pa si od napornega tedna privoščiš lagoden vikend in se ob kozarcu dobrega vina potopiš v dišečo kopel.

»Za prijatelje si je treba čas vzet´, se poveselit´ in kdaj znat´ potrpet´.«

Vsaj tako pravi Andrej Šifrer. A vezani imajo navadno časa za prijatelje in prijateljice mnogo manj. Samsko življenje prinese tudi veliko prostega časa, ki pa ga lahko izkoristiš kot tebi ustreza. In prav ta čas lahko izkoristiš za prijatelje. Zavedaj se, da je prav prijateljstvo najpomembnejše.

Manj je skrbi. Ni ti treba skrbeti kje je vaš partner, s kom je in kaj počne

Ali ima drugo ali drugega ter kako to, da nima več toliko časa zame? Samsko življenje te reši skrbi – sedaj se lahko v miru prepustiš drugim stvarem.

Kljub vsem sladkostim, ki jih prinaša samsko življenje, pa se vseeno govori, da naj bilo partnerstvo prijetnejše. Partnerstvo je še vedno simbol o dolgem, srečnem življenju. In spomnimo se kako je, ko smo samski, ko nam vsi okrog nas vsiljujejo potencialnega partnerja ter želijo, da bi končno našli svojo sorodno dušo ter se z njim ali z njo zares ujeli.

Kljub temu, da pravzaprav ne iščemo ničesar ter smo popolnoma zadovoljni s svojim življenjem. Čeprav se odrekamo vsem snubcem, ki nam niso zares po godu, ostali še vedno mislijo, da prav vsi samski obupno iščemo partnerja. Si morda kdaj pomislil/a, da si samski ljudje resnično želijo biti samski?

Samske ženske ter samski moški so si vzeli pravico, da so lahko izbirčni

Starejši ljudje pogosto iščejo popolnega partnerja, ki bi se z njim ujemal v vseh pogledih: duhovno, intelektualno in seksualno. Nekateri ljudje težje sklepajo kompromise ter se bolje počutijo same kot s partnerjem, ki se jim popolnoma ne podredi. Zavedajo se, da resna zveza zahteva trud in veliko potrpljenja ter še več ur porabljenega časa, ki bi ga kot samski lahko porabili popolnoma drugače.

Prav tu pa se lahko vprašamo: »Je samota prednost ali slabost?« Na to vprašanje si mora odgovoriti vsak posameznik, saj enotnega odgovora tu ni. Vprašaj se kaj želiš. Preveri vse prednosti in slabosti ter se šele nato odloči, kaj je najbolj primerno zate. Je to prijetno svobodno življenje brez partnerja ali je to varno, toplo zavetje v objemu svoje drage/dragega?

Ni komentarjev

Odgovori