Je bolje biti samski, ali v slabi zvezi? (2. del)

Biti samski še ne pomeni biti osamljen. Samski greste lahko na zmenek sami s seboj. Se spoznate. Ugotovite, kaj vam je všeč – kaj vas veseli. Lahko greste na prijeten zmenek in si kupujete lepa darila. Se osrečite. Se zaljubite vase.

Psihologi se strinjajo, da je bolje biti samski kot v slabi zvezi. Pravzaprav zna biti to celo pomlajevalno, saj gre za obdobje osredotočanja nase. Tukaj je nekaj razlogov za uživanje v samskosti.

Priporočamo, da najprej preberete 1. del članka Je bolje biti samski, ali v slabi zvezi.

Osredotočanje na osebno rast

Na zmenkih lahko samski prepoznate vse tiste lastnosti, ki jih ne želite pri partnerju.

Slabo razmerje lahko na različne načine vpliva na samozavest. Tudi, če povsem na dnu, lahko samski veliko lažje povrnejo svojo samozavest, saj nad glavo nimajo nikogar, ki bi jih pri tem oviral.

Ko se človek začne imeti rad, mu več ni treba skrbeti, da bo še kadarkoli v slabi zvezi. Njegova samopodoba in občutek lastne vrednosti bosta tako visoka, da ju nihče ne bo mogel omajati.

ona-on-zmenki-samski-zivljenje

Ustvarjanje prostora za partnerja svojih sanj

V razmerju ni možno spoznati prave osebe zase. Prava oseba namreč preveč spoštuje pomen zveze, da bi karkoli poskusila. Točno tega si je potrebno želeti – nekoga, ki spoštuje meje.

Pravega partnerja se z lahkoto spregleda, če se človek oklepa nekoga, za katere ve, da ni pravi zanj. Potrebno je verjeti, da obstajajo dobri ljudje, vredni zaupanja, ki so sposobni nekoga osrečiti. S preteklostjo je potrebno za vedno opraviti. Starim občutkom ne smemo dovoliti, da vplivajo na novo zvezo.

Sprejemanje vseh prednosti samskosti

Marsikdo samskemu statusu pripisuje negativno konotacijo, toda popolnoma nič ni narobe, če nekdo ni vezan. Nič ni narobe tudi, če si sploh ne želi biti vezan.

Družba velikokrat pričakuje, da se na zmenke hodi do določene starosti, se poroči do določene starosti in ima otroke do določene starosti. Nekoč v preteklosti je to morda veljalo, danes pa ne več. Ljudje so bolj kot kdajkoli prej osredotočeni nase in svojo kariero.

Ljudje se želijo izživeti do maksimuma, preden se ustalijo, kar je popolnoma v redu. Če si vzameš čas in se popolnoma osredotočiš na stvari, ki jih želiš početi v življenju, preden se umiriš, ti kasneje v življenju ne bo žal. Tako se je moč izogniti občutkom ujetosti in neizpolnjenosti. Potrebno je sprejeti vse, kar samski stan lahko ponudi.

Samski

Opredeljevanje lastnosti idealnega partnerja

Zaradi slabega razmerja se lahko marsikdo vede ozkogledno. S partnerjem je lahko zaposlen v tolikšni meri, da nima časa razmišljati o tem, kaj si v resnici želi. Seveda si morda želi, da bi njegov partner počel določene stvari ali ravnal na določen način, a ko je človek v situacijo tako zelo čustveno vpleten, je težko jasno razmišljati.

Torej, je bolje biti samski ali v slabi zvezi?

Ljudje smo po naravi družabna bitja, zato ne preseneča, da nočemo biti sami. Vendar biti samski ne pomeni, da bo nekdo za vedno ostal sam. Samskost je lahko obdobje razsvetljenja, osebne rasti in nudi priložnost postati boljša oseba.

Z gotovostjo lahko rečemo, da nihče ne bi smel ostati v slabem razmerju iz strahu, da bo ostal sam. Od slabe zveze nima koristi nihče; niti oseba, zaradi katere je zveza slaba. V takšni situaciji je najboljše uživati v samskosti in zgraditi osnovo za svetlo ter ljubečo prihodnost s pravim partnerjem.

Ni komentarjev

Odgovori