Iščete napake pri potencialnem partnerju?

Po spodletelih poskusih iskanja življenjskega partnerja praviloma veste, česa si v zvezi ne želite.

Pri potencialnem partnerju ste zato še toliko bolj pozorni na lastnosti, ki so vas motile v prejšnjih odnosih. Iskanje napak bivšega partnerja pri novem partnerju je zelo pogosto. Ali je to prav ali bi morali to odpraviti? Gre za zelo zanimivo temo, ki jo na primerih obravnavam tudi v knjigi (Ne)srečni konci.

Novi partner in bivši partner sta dve ločeni osebi!

Na vas vpliva preteklost, zato je tako ravnanje povsem človeško, je pa napačno, saj ne smete dovoliti, da preteklost vpliva na vašo prihodnost. Strahovi in negotovosti iz prejšnjega odnosa lahko hitro povzročijo konec sedanjega odnosa.

Treba se je zavedati, da sta vaš novi partner in bivši partner dve ločeni osebi. Nepošteno do novega partnerja je, da nanj prenašate probleme, ki ste jih imeli z bivšim partnerjem.

guy-2617866_1920

Če vas je motilo prej, vas bo tudi v novi vezi

Lastnosti, ki so vas pri bivšem partnerju motile, vam bodo pri novem partnerju še toliko bolj pomembne in zato boste na njih še toliko bolj pozorni. Ob najmanjšem znaku določene lastnosti boste vzkipeli, saj se bodo v vas vzbudili spomini na preteklo zvezo.

V glavi si boste ustvari svojo predstavo in projicirali svoje strahove in negotovosti, ki bodo morda popolnoma neutemeljeni. V takem primeru boste imeli bistveno manj potrpljenja za to lastnost in veliko prej obupali nad zvezo, kot bi, če ne bi imeli prejšnje izkušnje.

Otroštvo

Pogosto so vzorci iz preteklosti nezavedno breme, ki se odraža v partnerstvu.

Na vas pa ne vplivajo le prejšnji odnosi, temveč tudi vzorci iz otroštva. Pogosto se zgledujemo po svojih starših in pri njih vidimo, kaj si želimo v zvezi in česa ne. Lastnosti, ki so enega izmed vaših staršev obremenjevale, ne želite v svoji zvezi in ste zato nanje toliko bolj občutljivi (npr. alkoholizem). Določeno vedenje bo v vas vzbudilo spomine in zato sprožilo prepire s partnerjem.

confused-2681507_1920

Ne iščimo napak

Osredotočimo se na pozitivne lastnosti.

Zavedati se je potrebno, da imamo vsi ljudje napake, ene so večje, druge so manjše. Če boste pri partnerju iskali napake, jih boste vedno našli.

Za uspešno zvezo je zato treba paziti, da ne postanete obsedeni z iskanjem napak. To lahko povzroči konec zveze, ki bi lahko bila popolnoma uspešna. Seveda pa to ne pomeni, da se morate v zvezi sprijazniti z vsemi partnerjevimi lastnosti. Potreben je trezen razmislek, kaj lahko tolerirate in česa ne.

Če se odločite, da boste s partnerjem vztrajali kljub določeni lastnosti, morate paziti, da mu te lastnosti stalno ne očitate. Nihče si ne želi, da mu napake stalno mečemo v obraz. Razne pridige in moraliziranje niso recept za uspešno zvezo. Partnerja morate sprejeti takega kot je in v njem ne smete iskati napak, temveč ga sprejemati kljub njim. Če tega ne morete narediti, potem to žal ni pravi partner za vas.

 več mojih nasvetov je dostopnih v knjigi (Ne)srečni konci, ki nudi številne nasvete pri iskanju novih ljubezenskih priložnosti v življenju, lahko pa obiščete tudi individualne delavnice z naslovom »Kako najti svoj srečen konec?«.

Avtorica knjige (Ne)srečni konci, ki je napisana kot priročnik za soočanje z življenjem po razhodu in pri iskanju novih priložnosti v življenju. Je doktorica prava in diplomirana ekonomistka, ki poučuje na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. V popolnoma drugo smer je zaplavala, ker je začutila, da lahko s svojimi izkušnjami na področju partnerskih odnosov marsikomu olajšala eno izmed najtežjih obdobij v življenju. Verjame, da lahko le z razumevanjem dogodkov, ki se nam zgodijo, te dogodke sprejmemo in srečno zaživimo dalje, zato ljudi spodbuja k lastnemu razmišljanju. Svoje znanje o partnerskih odnosih deli tudi v člankih na enem izmed spletnih portalov, na spletni strani ter socialnih omrežjih. Predana je, da vam pomaga najti srečo v življenju in verjame, da se ta že skriva v vas.

Ni komentarjev

Odgovori