Čustva

Učili so nas, da so nekatera čustva slaba in nedopustna. Pa so res?

Nekatera čustva so negativna – le teh naj ne bi uporabljali v komunikaciji s svetom. Pa to res drži? Nekatera pa so dopustna, dobra. In vsa ta, ki so bila zatrta nam povzročajo največje stiske. Ko se znajdemo v situaciji, ki v nas iz otroštva zbudi neko ranjenost, takrat začne vreti, mi pa jih ne smemo izraziti, ker so nas tako učili. Naj vam povem nekaj.

Priporočamo: Kdaj je bolje končati zvezo?

Vsa čustva so dovoljena, vsa so naravna in vsa moramo v življenju uporabljati.

Odrasli znamo nadzorovati čustva!

Sicer je dobro, da znamo kot odrasli oceniti ali je izražanje določenega čustva v določeni situaciji primerno, definitivno, pa ga moramo ozavestiti, si postaviti vprašanja kot so: Ali mi je bilo dovoljeno to čustvo? Zakaj sem ga v tej situaciji uporabil? Kaj je v meni zbudilo to čustvo? In še in še. Vendar imamo pravico tako do izražanja jeze, žalosti, sreče… vsega.

shutterstock_244364572Izražanje čustev nas definira.

Ko bomo prepoznali situacije, kjer postanejo tako goreča, da jih ne moremo obvladati, takrat v sebi prelistamo zgodovino in si rečemo: »Prav je, da izrazim to čustvo.«

Je pa seveda od situacije do situacije pomembno prepoznavati in jih izražati na družbeno sprejemljiv način. Nikakor pa jih zatirati. Vedeti moramo od kje izhajajo, zakaj se nam ponavljajo in katere situacije jih izzovejo. Ni naša naloga, da se dnevno počutimo nelagodno.

Moramo si dati prednost v življenju. Večkrat, ko se znajdemo v ponavljajočih situacijah, bolj bomo prepoznali kaj jih izzove in se bomo znali ali umakniti v teh situacijah ali pa jih predelati in si reči: »Jaz sem ok tak kot sem.« Večkrat ko jih bomo zatrli, bolj se bo nalagala naša intenzivnost le teh in nekega dne bomo ob popolnoma nepomembni situaciji iz sebe stresli ves gnev, ki so ga ta čustva povzročila že nekje prej. In morda bo takrat to naletelo na nekoga, ki nam je najbližji.

shutterstock_262979978Zato prepoznavajte svoja čustva jih sprejmite in jih razčiščujte sproti.

Bodite pošteni do sebe in jih izrazite. Morda kasneje, če boste to delali sproti ne bodo več vrela v vas in bila tako intenzivna. V najslabšem primeru se lahko pretvorijo v bolezen. Saj veste. Z MISLIJO NAD BOLEZEN. Imejte se radi in si dovolite biti človek, tak, poseben, z dobrimi in slabimi lastnostmi. Na svetu nas je sedem milijard.

Nihče ni samo slab ali samo dober. Smo različne različice, ki se oblikujejo in učijo vse življenje. Vi ste unikat. Tak, ki je potreben ravno v tem času na tem mestu obkrožen s točno temi ljudmi.

Sem ženska, mama, prijateljica z diplomsko nalogo učenja živeti. Verjamem, da nam je v življenju dano veliko priložnosti, kako pa se jih bomo lotili je odvisno od nas. Sem strastna opazovalka odnosov, dobra poslušalka, da si s svojimi izkušnjami in izkušnjami drugih širim pogled. Verjamem v pot in akcijo in ne želim biti samo opazovalka ampak aktivna igralka na moji poti. Verjamem, da so vse spremembe in pozitivne rešitve mogoče, če se jih lotimo strastno in zavestno. Vse o čemer pišem in predavam preizkusim na lastni koži. Včasih z veliko žlico zajemam znanje in izgleda razdrobljeno, vendar se v nekem trenutku vse sestavi v celoto. Verjamem da je stalna samo sprememba ki je nujna za vsak razvoj....da na koncu poti z nasmehom pogledamo življenje. Prepričana sem, da se v odnosih vse da rešiti v dobro vseh, samo urediti moramo strasti in se lotiti svojih projektov strastno, spontano in z jasnim ciljem. Uživam v tem kar počnem v življenju.

Ni komentarjev

Odgovori