Zdravo, oblikovano in čvrsto telo je želja marsikoga med nami. S podjetnico in trenerko Alenko Košir smo se ob vstopu v novo leto 2020 pogovarjali o najpogostejši novoletni zaobljubi – hujšanju. Kako se ga lotiti na pravilen način, pomembnosti pravilne prehrane in gibanja ter koliko smo Slovenci sicer aktivni.

Alenka, ste ustanoviteljica vadbe VIIT, ki je zasnovana tako, da so treningi maksimalno prilagojeni posamezniku. Nam lahko poveste kaj več o tej vadbi?

Foto: Aljoša Rebolj

“VIIT je vodeni interdisciplinarni intenzivni trening, ki je bil v osnovi zasnovan zame, da se po treh porodih ponovno vrnem v dobro formo / kondicijo. Narejen je tako, da skušamo v eni uri zajeti vse segmente telesa od prstkov na nogah do vratu.

Prav tako stremimo na VIITu h skladnem razvoju gibalnih in funkcionalnih sposobnosti. Večina vadb daje poudarek predvsem na moč, vzdržljivost in gibljivost. Z VIITom pa vplivamo tudi na kooordinacijo, ravnotežje, preciznost, orientacijo v prostoru, propriocepcijo ipd., ki so še kako pomembne za dobro splošno kondicijsko pripravljenost.”

Kaj je sicer bolj pomembno – prehrana ali gibanje?

“Hmmm. Na to vprašanje bi odgovorila z novim vprašanjem: Kaj je bolj pomembno, da je avtomobil vozen, motor ali bencin? Odgovor je oboje 😊. Enako je pri prehrani in gibanju.

Z gibanjem sprožimo v telesu potrebo po spremembi telesnih tkiv, ki pa se ne morejo spremeniti, če nimajo ustreznih snovi, kar pa je hrana. In obratno tudi, če imamo zelo urejeno prehrano in istočasno nismo gibalno aktivni začne telo pešati, ker ni stimulansa za krepitev tkiv.”

Vse prevečkrat gredo ljudje zi enega ekstrema v drugega, kar seveda ni dobro.

V času veselega decembra se velikokrat pregrešimo in pojemo preveč, januarja pa se, kot eno izmed novoletnih zaobljub, lotimo hujšanja. Kako se ga lotiti na pravilen način?

“Predvsem postopno in z glavo na pravem mestu. Vse prevečkrat gredo ljudje iz enega ekstrema v drugega, kar seveda ni dobro. Zelo pomembno je, da si zadamo realne cilje in takšen načrt, ki se ga lahko držimo daljše obdobje oz. še bolje, če to postane naš življenjski slog.”

Koliko smo Slovenci sicer telesno dejavni?

“Relativno slabo, ker več kot polovica Slovencev ni aktivnih. To pomeni, da se praktično ne gibljejo. Tukaj je še veliko rezerve in si želim, da bi v bližnji prihodnosti ta številka padla krepko pod 50 procentov.”

Alenka, kaj sicer trenutno počnete v življenju?

Foto: Helena Krmelj

“Imam veliko družino in skrb zanjo mi vzame kar nekaj časa, je pa to tudi moje najljubše opravilo 😊. Sem tudi poslovna ženska in vodim svoje podjetje, kjer se ukvarjam predvsem z rekreacijo odraslih in s spodbujanjem zdravega življenjskega sloga. Več o mojem delu lahko najdete na https://www.facebook.com/vformizalenko/ ali na www.alenkakosir.si

Kaj za vas pomeni ljubezen?

“Ljubezen na splošno je najmočnejša energija na svetu. Z njo lahko premikamo gore in dosežemo praktično vse. Ima zdravilni učinek in je nujna za psihično in fizično zdravje človeka.”

Kako se imeti rad in se sprejeti takega kot si četudi nisi maksimalno zadovoljen sam s seboj?

Velikokrat se mi tudi zdi, da smo ljudje preveč strogi do sebe, da se preveč osredotočamo na svoje slabosti in premalo na vse dobre strani.

“Kako biti zadovoljen sam s sabo, je težko vprašanje na katerega težko odgovorimo z nekaj stavki. Najpomembneje se mi zdi, da smo pri samoanalizi maksimalno iskreni do sebe.

Edino tako si bomo znali postaviti jasne cilje, kaj nam je všeč in kaj ne. Velikokrat se mi tudi zdi, da smo ljudje preveč strogi do sebe, da se preveč osredotočamo na svoje slabosti in premalo na vse dobre strani.”

Internet je danes ves čas z nami – v žepu na mobilnem telefonu. Ali veste, da se že blizu 50% Slovencev danes spozna prek spleta?

“Nisem vedela za ta podatek, ki pa me v bistvu ne preseneča.”

Foto: Helena Krmelj

Ona-on.com največji slovenski spoznavni portal za samske, z več kot 29.000 pari in več kot 80.000 aktivnimi uporabniki, vsak dan ustvari najmanj dva nova para! Se vam zdi to presenetljivo?

“Niti ne. Ljudje so zadnje čase veliko bolj aktivni na spletu.”

Poznate kakšen par, ki se je spoznal prek spleta, ona-on.com?

“Seveda. Mislim, da je to dandanes precej običajno.”

In še za konec, kaj bi sporočili ob vstopu v novo leto 2020 zaželeli vsem uporabnikom ona-on.com?

“Vsem uporabnikom v letu 2020 želim čim več gibanja na zraku, obilo zdravja, sreče, zabave in ljubezni.”

Eva je po izobrazbi diplomirana novinarka (kmalu magistrica novinarskih študij), znana po tem, da vprašanja za ona-on postavi tako, da se ob tem vsak počuti prijetno. Sicer pa se ukvarja s TV vodenjem in z vlogerstvom. Na YouTube kanalu, pod imenom Evina lepotilnica, s sledilci deli nasvete o lepoti in modi. Najdeš jo tu: https://www.youtube.com/c/EvaCentrih

Ni komentarjev

Odgovori