5 rešitev, ko pogovor na zmenku zastane

Prihaja prvi zmenek! Prisotno je pozitivno vznemirjenje, dobila se bosta na kavi, poklepetala in se bolje spoznala. Poklepetala že, a o čem? 🤔

Če sta se spoznala na spletu je povsem verjetno, da sta razvila precej kvalitetno komunikacijo, sicer se verjetno ne bi dobivala v živo. Je pa na spletu za koga to morda malce lažje. Napišeš, ko ti pade na pamet, na določena vprašanja razmisliš, se pozanimaš o kakšni tematiki in šele nato odgovoriš.

Zmenek v živo, pa poteka iz oči v oči, beseda mora teči neprekinjeno pri čemer je pomemben še način izražanja in tudi gestikulacije, ki sogovorniku “začinijo” povedano. Težava nastane kadar se v pogovor vtihotapi neprijeten premor s tišino, ko je videti, da je vse skupaj zastalo. Nikar na silo, na zalogi je lahko vedno nekaj asov iz rokava.

1) Vedno na domač teren

Največkrat pogovor zastane, ko eden izmed sogovornikov odpre tematiko, ki ni obema enako znana. Prvi v tem primeru navdušeno pripoveduje, drugi prikimava in upa, da mu ne bo treba kaj povedati o tem, saj teme ne pozna. V takšnem primeru je najbolje najti način kako se izviti na bolj domač teren.

Prav nič ni narobe, če neka tematika pač ni naše področje, a je treba zamenjati temo na spoštljiv način. V nasprotnem primeru bo sogovornik dobil občutek, da nam ni zanimiv. Bolje bo priznati, da s politiko nismo na “ti”, število konjev pod pokrovom motorja, pa poznamo zgolj iz filmov Hitri in drzni. Nezainteresirano nekajminutno kimanje, torej odpade.

2) Glasba, filmi in serije

Če kje, potem se imamo o čem pogovarjati, ko beseda nanese na glasbo film in gledanje serij. Seveda niso vsi ljubitelji enakih žanrov, a glede na dejstvo, da je prišlo do zmenka je bolj ali manj jasno, da je pogovor o tem že tekel preko klepeta. Na srečo je tipkanje za večino precej moreče in se raje pogovorijo v živo.

Če pride do premora v pogovoru na 4 oči je lahko rešitev za prekinitev tišine zadnji ogledani film, morda izjemno gledana serija ali pa priljubljena glasba. Veliko samskih je že reklo, da jih je pri partnerju pritegnil okus za glasbo. Oba poslušata enako radijsko postajo, so vama všeč iste skupine? V tem primeru kaj dosti premora v pogovoru ne bo.

3) Od doma z nekaj vprašanji v žepu

Morda je slišati, da gre za nenavaden nasvet, a v primeru “tišine” na zmenku so lahko ta vprašanja zlata rezerva in rešitev. Nekdo bo rekel, da že nista za skupaj, če pogovor ne steče, a realnost je takšna, da nekateri precej lažje komunicirajo na daljavo preko spleta, v živo pa vendarle potrebujejo malce več časa.

Ko enkrat steče je zadeva rešena. Treba je samo poskrbeti za tiste trenutke, ko sprva ne gre. Vprašanja za primere v sili naj bodo sproščena in naj razkrivajo hobije, priljubljene kraje za dopustovanje, mnenje o trenutni modi, okus za hrano in podobno. Vedno se izognemo takšnim, ki so videti kot zasliševanje in vrtanje v zasebnost.

4) Ko nekdo odgovarja z DA in NE

Kratki odgovori sogovornika razkrivajo, da mu tematika o kateri govorimo ni blizu, ali pa da ga niti najmanj ne zanima. Najbolje bo zamenjati temo pogovora in prekiniti s čim bolj zabavnim. Žal vsi nismo humoristi po poklicu ali nadarjeni stand up komiki, zato uporabimo druge rešitve.

Lahko pa ta vzorec seveda zaznamo tudi pri sebi. Če prevečkrat zapored rečemo “ok, mhm, ja, res je, kaj pa vem” je to znak, da prihaja do monologa kar je dokaj podobno kot tišina. Vsaj iz perspektive sogovornika, ki se na vse kriplje trudi obdržati neko nit pogovora. Vključimo se v debato in poskrbimo za to, da dodamo nekaj kvalitetne vsebine.

ona-on-zmenki-prijatelja

5) Plan dejavnosti

Naj vajin prvi zmenek ne bo sestavljen iz ene same kavice. Na ta način se kaj hitro lahko zalomi in zmanjka besed. Sploh ne zaradi tega, ker si ne bi imela kaj povedati, ampak zaradi več drugih razlogov. Če sta predhodno v spletni komunikaciji razvila kvalitetne pogovore na različnih področji ne bo nobenih težav. V primeru, da je do zmenka prišlo precej na hitro (nekateri prav dosti klepetanja preko spleta ne marajo), pa je seveda povsem možno, da so teme pogovora še najbolj vezane na opis v profilu in izbor hobijev.

Dobra rešitev je lahko plan dejavnosti, ki jih imata za prvi zmenek. Večini se druženje ob kavi zdi povsem dovolj, a lahko kaj hitro pride do napačnih sklepov in se spoznavanje konča še preden se je pričelo. V tem primeru je dobro imeti na zalogi kakšen krajši sprehod, obisk muzeja, kosilo ali večerjo in drugo dejavnost kateri se lahko posveti pozornost, ko pogovor za trenutek zastane.

Na kratko:

  • ne pozabimo, da gre za prvi zmenek,
  • načrtujmo dejavnosti,
  • pogovarjajmo se o temah, do katerih smo navdušeni,
  • poslušajmo z radovednostjo,
  • izogibajmo se potencialno neprijetnim temam,
  • ne pozabimo, da je nasproti nas še vedno neznanec ali neznanka.

Ni komentarjev

Odgovori