Kako končati nesrečno resno zvezo?

Čutiš, da nista za skupaj? Morda pa je čas, da končaš tole resno zvezo.

Že dolgo čutiš, da z njo nisi več srečen. Večino časa, ki ga preživita skupaj, molčita, kot da si nimata več kaj povedati, če se lotita kakšne pereče tematike, se običajno skregata in nasploh imaš občutek, da z njo nimaš skupne prihodnosti.

Vse preveč te omejuje, njeni načrti se razlikujejo od tvojih in čeprav je seks z njo še vedno vrhunski, oz. prav takšen, kot si ga navajen, se po njem vse težave ekspresno vrnejo nazaj.

Ti se sicer zavedaš, da ona ni prava zate, toda v njenih očeh vidiš, da te ima še vedno ravno tako rada, da se težav, ki jih vidiš ti, ne zaveda in da niti ne sluti, kaj se ti podi po glavi. Toda slej ko prej ji boš moral povedati resnico, sicer boš nekega lepega dne samo izbruhnil in takrat bo vse skupaj za oba veliko težje.

Premisli, ali si tega res želiš

Vzemi si par uric časa skupaj in pojdi nekam, kjer te ob premišljevanju ne bo mogel nihče zmotiti. Ne ostani doma, tam je vse preveč stvari, ki so povezane z njo in tvoja odločitev zagotovo ne bo tako trezna kot nekje zunaj. Pojdi na primer v kavarno, kamor tvoji prijatelji ne zahajajo, usedi se nekam na samo.

Vzemi si čas, da v miru premisliš, kako naprej.

Morda meniš, da bi lahko za nasvet vprašal tudi tvojega najboljšega prijatelja, toda odločitev o tako velikem koraku, še posebej, če sta z dekletom skupaj že dalj časa, mora biti tvoja, ne njegova. On vaju vidi večinoma kot fantastično usklajen par in se mu o intimnejših stvareh še sanja ne. Odločitev moraš zato tokrat prepustiti samemu sebi, ni važno, kako boleče bo.

Poskusi se pomiriti in si v glavo prikliči vse stvari, ki te na njej tako motijo, da si začel premišljevati o koncu zveze. Temeljito jih analiziraj in premisli, ali res ne obstaja neka srednja pot.

Če sta oba prilagodljiva, morda še obstaja upanje za vaju, saj se velikokrat zgodi, da se enemu od partnerjev niti ne sanja, da drugega neka stvar, ki je njemu samoumevna, tako razžira.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Kako ji povedati, da želiš končati zvezo?

Si obdelal vse? Ugotovil, da je prepad med vama preširok, da bi ga kdorkoli od vaju preskočil? Zoprno, toda žal je to samo začetek, saj ji boš moral vse te ugotovitve tudi nekako povedati.

Ne vabi je v vajino najljubšo restavracijo, kjer ji boš ravno ob posladku sporočil šokantno novico, ki je niti najmanj ne pričakuje. Prekinitev resne zveze je stresen dogodek in če je čustvena (in ženske so čustvene), jo bodo v hipu oblile solze, v primeru, da je temperamentna pa lahko doživiš teater, zaradi katerega se boš lokalu od takrat naprej na daleč izogibal.

Primeren trenutek je žal nemogoče izbrati. Vsekakor ji tega ne povej med prepirom, saj so takrat čustva vse preveč napeta in posledično bosta drug drugemu v obraz vrgla vse mogoče besede, ki vaju bodo oba peklile še dolgo zatem. Tudi, ko opaziš, da je imela v službi stresen dan, ji raje privarčuj še en šok.

Kdaj je primeren trenutek za pogovor?

Če si se trdno odločil, potem ji čim prej povej, da je konec.

Odlična priložnost za pogovor je, ko sta za vikend skupaj sama doma (če živita skupaj) ali pri tebi (nikakor ne pri njej) in se dolgočasita. Počasi “potipaj” teren s klasičnim stavkom – draga, nekaj ti moram povedati – in ko bo začudeno dvignila pogled, jasno, iskreno in razločno povej, da bi z njo rad prekinil.

Pusti ji naj pride do sape in čeprav ti bodo njene solze še tako parale srce, ostani trden in ji poskušaj razložiti, zakaj si se tako odločil. Ne govori ji, da jo imaš še vedno rad, to bo situacijo zgolj poslabšalo, saj se bo začelo v njej porajati vprašanje, zakaj bi torej sploh rad končal to partnersko zvezo?!

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Ne bodi zloben do nje! Do zdaj te je videla v najlepši možni luči in preneumno bi bilo, da bi te zdaj zasovražila in začela vsem svojim prijateljicam (ter seveda staršem) grdo govoriti o tebi.

Pojasni ji, zakaj želiš končati zvezo

Morda se ti bo vrgla okoli vratu, te želela poljubiti in ti ihtela v ramo, da bi se še kamnu zasmilila, toda če veš, da si res temeljito premislil in da se nekaterim stvarem tako ona, kot tudi ti ne nameravaš prilagoditi, naj bo tvoja odločitev dokončna.

Najbrž ti bo obljubljala, da se lahko spremeni in da so vse stvari, ki so te motile, zanjo zgolj malenkost, toda, če ni šlo do zdaj, potem ne bo šlo tudi naprej.

Poskusi ji dopovedati, da je tako najboljše za oba, zaenkrat ne omenjaj morebitnega prijateljstva in nikoli in nikdar ne omenjaj dejstva, da je “v gozdu še mnogo drv”. Nje tisti trenutek ne zanima nihče drug kot ti in vsi načrti za prihodnost, ki so se ji v hipu podrli kot hišica iz kart.

Prekinitev resne zveze je boleča za oba, zato si dajta čas, da prebolita.

Dajta si čas, da prebolita konec zveze

Ni važno, koliko časa sta bila skupaj, čeprav je morda trajalo manj kot eno leto, bo izkušnja boleča za oba.

Vsaj nekaj tednov ne imejta stikov (razen, ko bo prišla po svoje stvari in močno upaj, da s seboj ne bo pripeljala svojega očeta, ki te ni nikoli maral), daj obema čas, da se prva bolečina poleže, potem pa kdo ve.

In potem?

Morda bosta ostala v stikih, mogoče celo v povsem prijateljskih odnosih. Takšni primeri so precej pogosti, toda zavedaj se, da si z njo končal iz točno določenih razlogov in da pogreta juha nikoli ni dobra.

Nato si daj samemu sebi čas, da boš lahko prebolel. Vzemi si čas zase, razmisli, kako naprej. In uživaj v samskem stanu. Ko pa boš sklenil, da je bilo žalovanja dovolj, si daj priložnost za novo resno zvezo in preizkusi ona-on.com.

Ni komentarjev