Kako otroku razložiti, da znova hodiš na zmenke?

Pomembno je, da pristopiš k tej temi premišljeno in z veliko mero občutka, saj je reakcija otroka na tvoje zmenke lahko različna glede na njegovo starost in čustveno stanje.

Otrok mora razumeti, da je tvoja želja po iskanju partnerja naravna in zdrava, hkrati pa mu moraš zagotoviti, da bo zate še vedno na prvem mestu. Pri tem se je treba prilagoditi starosti in razumevanju otroka.

Mlajši otroci bodo potrebovali enostavna in jasna pojasnila, medtem ko bodo starejši morda potrebovali bolj poglobljene pogovore. Nujno je, da otroku pokažeš, da je njegovo počutje zate pomembno in da si mu vedno na voljo, ga poslušaš in podpiraš.

1. Pogovor z mlajšimi otroki (2-5 let)

Mlajši otroci še ne razumejo popolnoma koncepta zmenkov in partnerstva, zato je najbolje, da jim stvari pojasniš na enostaven in prijazen način. Pojasni, da spoznavaš nove prijatelje in da to ne pomeni, da ti je kaj manj pri srcu.

Pri pogovoru ohrani fokus na otrokove reakcije in odgovarjaj na vprašanja z enostavnimi odgovori. Na primer, lahko rečeš: “Mamica (očka) gre na srečanja z novimi prijatelji, tako kot ti greš v vrtec in spoznavaš nove otroke.”

2. Pogovor z otroki v osnovni šoli (6-10 let)

Otroci v tej starostni skupini že bolje razumejo odnose in zmenke. Lahko pojasniš, da iščeš nekoga, s katerim bi delil življenje in da je to nekaj, kar te osrečuje. Pomembno je, da razložiš, da je to naraven del odraslega življenja in da si zaslužiš srečo kot vsi ostali.

Seveda bodo prišla dodatna vprašanja, na katere odgovarjaj iskreno. Na primer, lahko rečeš: “Mamica (očka) se bo srečevala z novimi prijatelji, ker si želi imeti nekoga, s katerim bi lahko delila posebne trenutke. To ne pomeni, da te imam kaj manj rad/a, vedno bom tu zate.”

3. Pogovor z najstniki (11-14 let)

Najstniki so že precej bolj zreli in razumejo kompleksnost čustvenih odnosov. Pri pogovoru z njimi je nujna odprtost in iskrenost. Povej, da si tudi ti nekdo, ki si zasluži ljubezen in podporo partnerja in si ne želiš osamljenosti.

Spodbujaj otroka, da deli svoje občutke in pomisleke glede tvoje odločitve. Najstniku bo precej pomagalo, če bo vedel, da ga vključuješ v svoje pomembne življenje in odločitve.

4. Pogovor z mladostniki (15-18 let)

Mladostniki so že skoraj odrasli in verjetno imajo že svoje izkušnje z zmenki in odnosi. Pri pogovoru z njimi naj prevladuje iskrenost glede osebnih občutkov in želja.

Razloži, da je iskanje partnerja zate pomemben korak k osebni sreči in izpolnitvi. Ljudje smo ustvarjeni za dvojino, za ustvarjanje skupne prihodnosti in otrok iz prejšnjega razmerja pri tem nikoli ne bo ovira.

5. Splošni nasveti za vse starostne skupine

Ne glede na starost otroka je pomembno, da pristopiš k pogovoru iskreno in premišljeno. Vedno prisluhni občutkom otroka in mu omogoči, da izrazi svoje dvome in skrbi. Pojasni, da si tudi ti zaslužiš srečo in da iskanje partnerja ne pomeni, da ga imaš kaj manj rad/a.

Najbolj pomembno je, da otroka vključiš v svoje življenje in pomembne odločitve ter da se zaveda, da bo zate vedno na prvem mestu ne glede na to, kaj bo prinesla prihodnost.

Pisec, raziskovalec in ljubitelj vsega povezanega s spletom. Googlu pravim "stric", a me žal nima za nečaka :)

Ni komentarjev

Odgovori